احتمالا تاکنون کلمه سیستم عامل را شنیده باشید، کلمهای که از به لحاظ فنی تقریبا همه افراد در حوزههای مختلف با آن سروکار دارند. تصور بیشتر مردم با شنیدن نام سیستم عامل به ذهنشان به سراغ ویندوز و سیستم عامل مک میرود در صورتی که سیستم عامل سومی هم وجود داشته و کمتر شناخته شدهتر است به نام سیستم عامل اوبونتو.
امروزه بیشتر افراد برای استفاده روزمره از دو سیستم عامل ویندوز در نسخههای مختلف و همچنین مک استفاده میکنند که هرکدام مزایا و معایب خاص خود را دارد و جامعه آماری گستردهای را شامل میشود اکنون در این مقاله به معرفی اوبونتو خواهیم پرداخت.
ابتدا به تعریف سیستم عامل میپردازیم.
تعریف سیستم عامل:

کلمه سیستم عامل یا به اصطلاح فنی (OS) یک رابط کاربری نرمافزاری گسترده و خدمات محور است که مدیریت نرمافزار سختافزار و ارائه خدمات به عنوان خدمت چند وظیفگی به کاربران میپردازد.
سیستم عامل Ubuntu چیست؟

اوبونتو (Ubuntu) سیستم عامل لینوکسی بر مبنای دبیان است و کاملا رایگان و متن باز است که میلیونها کاربر در سراسر دنیا از آن استفاده میکنند. منظور از متنبازبودن این توزیع مبتنی بر لینوکس این است که کاربران میتوانند کد آن را ویرایش کنند، هر تعداد نسخه از آن را که خواستند نصب کنند و برنامه را بهدلخواه خود توزیع کنند چنین ویژگیهایی در دیگر سیستم عاملها وجود ندارد.
اوبونتو یک کلمه باستانی آفریقایی است که «انسانیت برای دیگران» معنی میشود و اولین نسخه از آن را در 20 اکتبر 2004 و به عنوان یک شاخه از لینوکس به بازار جهانی معرفی شد.
قابلیتهای سیستم عامل اوبونتو چیست؟
این سیستم عامل به صورت متن باز و کاملا رایگان بوده که قابلیتهای متنوعی به جهت ارائه خدمات دارد برخی از این خدمات کمتر از سیستم عامل ویندوز است و برخی موارد در سیستم عاملهای دیگر یافت نمیشود.
اولین محدودیت در سیستم عامل اوبونتو محدودیت در اجرا و نصب برخی از نرمافزارها خواهد بود مانند فوتوشاپ که باید نسخه پورتابل و یا با استفاده از درایو مجازی اقدام به نصب و استفاده نمایید.
اوبونتو هر ۶ ماه، یک نسخه پایدار با پشتیبانی ۹ ماهه و هر دو سال یک بار (در ماه چهارم سالهای زوج میلادی)، نسخه با پشتیبانی بلندمدت به صورت ۵ ساله ارائه میکند. از قابلیت های اوبونتو تأکید بر دسترسی و جهانیسازی است. همچنین این سیستم عامل قابلیت نصب نرم افزارهای Third-party را نیز دارد.
قابلیتهای قابل اجرا اوبونتو:
۱: استفاده از آفیس
۲: تماشای فیلم و عکس
۳: مرورگر
۴: ارسال ایمیل
۵: بازی (بیشتر بازی های انحصاری در ویندوز و مک قابل اجرا در اوبونتو نمیباشد.)
۶: نرمافزار های تخصصی اوبونتو
مزایای اوبونتو:
۱: انجام محاسبات کوچک و سازمانی به سبب متن باز بودن سیستم عامل
۲: سازگاری با پلتفرمهای سازمانی و دستگاهها
۳: سهولت استفاده و قابلیت ویرایش
۴: عدم نیاز به سختافزار قدرتمند برای اجرا
۵: مناسب برای توسعهدهندگان
۶: امنیت مناسب
۷: پشتیبانی از زبان فارسی
معایب سیستم عامل اوبونتو؟
هیچ چیز در دنیا کامل نیست و اوبونتو هم از این موضوع مستثنی نیست اما این معایب میتواند دست و پا گیر باشد و برخی از کاربران دچار چالش شوند، در ادامه به معرفی این معایب میپردازیم.
۱: با وجود متن باز بودن اوبونتو همچنان از نظر امکانات و دسترسی بسیار عقب تر از ویندوز و مک است.
۲: این سیستم عامل به طور کلی مناسب گیم نیست و گزینه ویندوز انتخاب بهتری محسوب میشود.
۳: به واسطه متن باز بودن گاهی دچار خطا و و عدم سازگاری با نرم افزار خواهد شد.
۴: تجاریسازی اوبونتو نسبت به ویندوز به طور کلی به دلیل متن باز بودن و رایگان بودن امکانپذیر نیست.
۵: رابط کاربری بسیار متفاوت نسبت به ویندوز و مک
۶: عدم نصب بسیاری از نرم افزارهای مهم مانند افتر افکت و فوتوشاپ
نسخههای Ubuntu چیست؟
اوبونتو نیز همچون اکثر توزیعهای لینوکس از ۲ نسخه Desktop Edition و Server Edition بهره میبرد که مورد اول جهت استفاده در رایانههای شخصی و مورد دوم به منظور راهاندازی رایانههای ویژه Serverها استفاده میشوند.
Ubuntu Desktop

به طور کلی Ubuntu بیشتر به عنوان یک محصول دسکتاپ (مدیریت میز کار) فوقالعاده شناخته میشود تا به عنوان یک سرور. توزیع Ubuntu در حوزه دسکتاپ به عنوان محصولی قوی شناخته شده و سیستم عاملی رایگان محسوب میشود.
پشتیبانی این توزیع به دو صورت Community و حرفهای و تجاری انجام میگیرد. در طراحی ابونتو دسکتاپ از Gnome بهره گرفته شده است که از جمله معروفترین دسکتاپهای لینوکسی میباشد.
Ubuntu Server

همانطور که گفته شد Ubuntu از نسخه server نیز بهره میبرد که این نسخه را میتوان به سادگی روی سرور نصب و راه اندازی نمود. بسیاری از افراد تازه کار در حوزه لینوکس از این توزیع به عنوان سرور استفاده میکنند. نسخه سرور Ubuntu امکانات خاصی از جمله وبهاستینگ ایمیل را ارائه میکند.
نتیجه گیری:
سیستم عامل Ubuntu یکی از قدرتمندترین توزیع های متن باز لینوکس است که به دلیل متن باز بودن برای انجام محاسبات پردازشی و سازمانی گزینه ایده آلی محسوب میشود.
Add a Comment